
Svar på olika frågor som ofta ställs och för att även slå hål på myter.
Autism går att bota
FEL! Det går inte att bota Autism, eftersom det inte är en sjukdom – det är bara ett annorlunda sätt att uppleva världen. Med rätt stöd, strategier och verktyg klarar man sig riktigt bra och speciella förmågor kan bli en stor tillgång.
Man kan se på en person att den har Autism
FEL! Autism är en osynlig funktionsnedsättning och de flesta med diagnosen ser ut som vilken människa som helst.
Personer med Autism kan inte kommunicera
FEL! Många med Autism tycker att det är svårt att kommunicera eftersom de oftare lyssnar mer till orden och inte tolkar in kroppsspråk, tonläge och det som sägs mellan raderna. Genom rak och tydlig kommunikation undviker man missförstånd. Fråga hellre än att gissa vad en person med Autism tänker. (Vilket i och för sig är ett bra tips i kommunikationen med alla, med eller utan diagnos.) Personer med Autism är dessutom generellt mycket uppgiftsorienterande. Att kommunicera i sitt team kring en specifik arbetsuppgift funkar hur bra som helst. Småsnacket kring kaffeapparaten om väder och vind undviks dock oftast.
Personer med Autism kan inte ha ett vanligt jobb
FEL! De flesta har både viljan och förmågan att jobba och har dessutom egenskaper som kan bli en stor tillgång i arbetslivet, som exempelvis noggrann, analytisk och lojal. Personer med Autism har också typiskt sett en förmåga att se detaljer och vara uthållig.
Det som gör att många står utanför arbetslivet är att vi har skapat trösklar som är svåra att komma över. Ett exempel på en sådan tröskel är intervjusituationen. Varken den, eller att stå och snacka om väder och vind vid kaffeapparaten brukar vara en paradgren.
Alla personer med Autism är IT-genier
FEL! Många med Autism har ett specialintresse och kan väldigt mycket inom sitt intresseområde. En del är speciellt intresserade av IT och kan ”allt” inom detta område, medan andra är helt ointresserade av just IT men kan ”allt” om franska renässanskonstnärer eller andra världskriget.
Personer med Autism vill inte ha social kontakt
FEL! Många med Autism vill gärna ha kontakt med andra människor, men de sociala koderna kan upplevas svåra. På en arbetsplats finns det många oskrivna regler. Exempel på saker som sällan uttalas är: Vad är det för klädkod som gäller? Hur mycket ska man prata, och vad ska man prata om?
Ansträngningen som krävs att försöka förstå det som står mellan raderna tar mycket energi och kan leda till att en del personer med Autism undviker sociala sammanhang. Som en konsekvens uppfattas de som tillbakadragna eller till och med osociala. Det är framförallt de spontana sociala situationerna som är tuffa. Så även om det kan vara svårt att småsnacka om väder och vind vid kaffeapparaten, så funkar det nästan alltid hur bra som helst att kommunicera med sitt team om en arbetsuppgift.
Personer med Autism är lata
FEL! För många med Autism har motivationen stor betydelse. Det är vanligt att ha ett eller flera intresseområden som tilltalar väldigt mycket och inom dessa områden finns nästan outtröttlig energi. På andra områden som inte väcker intresset på samma sätt kan det vara lätt att tappa motivationen och inget blir gjort. Detta kan tolkas som lättja av omgivningen. Många med Autism har hög IQ och det kan vara bra att tänka på att motivationen även kan påverkas negativt om uppgifterna blir för enkla och hjärnan inte får stimulans.
Det är inte möjligt att hjälpa personer med Autism
FEL! Eftersom Autism inte är någon sjukdom så går det inte att bota, men ju tidigare individen får diagnos och stöd desto bättre. Ett första steg är att bli medveten om vilka utmaningar man har och ett andra att få hjälp, eller på egen hand hitta strategier och hjälpmedel för att hantera utmaningarna. Om ljud exempelvis slukar mycket energi kan en strategi vara att undvika rusningstrafik och att bära lurar på tunnelbanan och i det öppna landskapet på kontoret. Och detta gäller förstås inte bara personer med Autism – alla har vi våra utmaningar som vi löser med olika strategier. Ju för man hittar strategier, desto bättre.
Personer med Asperger känner inte empati och sympati
FEL! Många med Autism använder ansiktsuttryck och kroppsspråk på ett sätt som avviker från normen. Det kan ibland upplevas som stelt och svårtolkat och misstolkas som frånvaro av empati eller sympati. Därmed riskerar personen att uppfattas som känslokall, trots att de inte alls är det. Den empatiska förmågan varierar naturligtvis bland personer med Autism – som den även gör bland normalstörda.
När en vuxen person får en Autism-diagnos, finns risken att personen blir beroende av stödinsatser och slutar kämpa.
FEL! Detta påstående ser vi som helt absurt. Det är som att säga till en person som sitter i rullstol: “Men varför accepterar du att du sitter i rullstol? Ansträng dig lite så att du lär dig att gå istället” eller till en gammal människa: “Om vi beviljar dig hemtjänst, finns risken att du blir beroende av hemtjänstpersonalen och slutar kämpa”.
Autism beror på en traumatisk barndomsupplevelse
FEL! Autism är något man föds med och är i viss mån ärftligt men inget man får av upplevelse under barndomen.
Autism kan botas genom en ändrad kost
FEL! Det finns inga vetenskapliga belägg som tyder på att kost skulle kunna ta bort Autism. Vi har aldrig någonsin träffat vare sig någon läkare eller en person med egen diagnos som sagt sig blivit botad genom en ändrad kost. Däremot har vi mött människor som mått mycket bättre sedan de uteslöt gluten ur sin kost och började äta nyttigt, men de har fortfarande lika mycket Aspergers som innan.