
Många företag vill ha en inkluderande företagskultur och det sägs ofta i reklamen och kommunikationen att det finns på företaget. Detta är ofta till stor del tyvärr bara just kommunikation och som oftast finns det en fin policy som grund för detta.
Många företags HR-avdelningar behöver gå bortanför sin policy, gå ut i verksamheten och ställa krav på praktisk implementering. För det är ofta implementeringen brister, hos chefer. Som oftast har cheferna inte fått rätt verktyg av HR, för att just kunna implementera och hålla i det långsiktigt. För skall mångfalden och inkluderingen fungera så måste detta fungera varje dag, inte vara ibland när det passar.
Det vi kan se behövs av en företagskultur som främjar människor med autism är en som är strukturerad, inkluderande och anpassningsbar. Vi har här ned gett er några punkter som ni måste ha med er, för att ha en chans att lyckas.
- Tydlig kommunikation – Att ha klara och raka instruktioner, både i skrift och tal, kan göra stor skillnad. Otydliga & orimliga krav och förväntningar kommer skapa mycket stress.
- Flexibilitet – Att erbjuda anpassade arbetsmiljöer, till exempel möjlighet att arbeta hemifrån eller att ha en tyst arbetsplats, kan hjälpa till att minska sensorisk överbelastning.
- Respekt för olika arbetssätt – Vissa personer med autism är väldigt fokuserade och effektiva inom specifika områden, och att låta dem arbeta på det sätt som passar dem kommer gynna både individen och er som företag.
- Strukturerade rutiner – Att ha en förutsägbar arbetsmiljö med tydliga scheman och processer kan bidra till trygghet och produktivitet.
- Inkluderande kultur – En öppen och förstående attityd från chefer och kollegor, där neurodiversitet ses som en tillgång, skapar en mer stödjande arbetsplats.
- Mentorskap och stöd – Att ha en kontaktperson eller mentor som kan hjälpa till med sociala eller organisatoriska utmaningar kan vara till stor nytta.
Företag som anammar dessa principer skapar en miljö där neurodivergenta individer kommer att kunna trivas och bidra med sina helt unika färdigheter. De förmågor som många företag både behöver och har stor nytta av.
Vad är det som HR behöver ge varje chef för att skapa detta och att det skall fungera rent praktiskt varje dag.
För att skapa en arbetsmiljö där personer med autism kommer kunna trivas och att det fungerar praktiskt varje dag behöver en chef med stöd av HR vara både strategisk och engagerad. Det som behövs är att det finns ::
- Inför tydliga rutiner och struktur – Ha väldefinierade arbetsprocesser och tydliga förväntningar. Skriftliga instruktioner och visuella hjälpmedel kan vara mycket hjälpsamma.
- Anpassa arbetsmiljön – Se till att det finns möjlighet till tysta rum, brusreducerande hörlurar eller flexibel arbetstid utifrån individens behov, för att på det sättet minimera sensorisk överbelastning.
- Främja öppen kommunikation – Ha en lyhörd och tydlig dialog. Vissa föredrar skriftlig kommunikation framför muntlig, så att erbjuda flera kanaler kommer kunna göra stor skillnad.
- Utbilda personalen – Se till att hela arbetsgruppen får återkommande kunskap om neurodiversitet. Med ökad förståelse minskar risken för missförstånd, avundsjuka, mobbning och exkludering.
- Ge individuellt stöd – En personlig mentor behövs för att vara ett bra stöd för att hantera sociala och organisatoriska utmaningar.
- Uppmuntra styrkor och specialisering – Många personer med autism har djupa kunskaper inom specifika områden. Att låta dem arbeta med de uppgifter som matchar deras styrkor kommer skapa både motivation och ökad produktivitet.
- Använd ett flexibelt ledarskap – En chef som anpassar sitt ledarskap utifrån individens behov skapar en trygg och produktiv arbetsplats.
När chefer integrerar dessa metoder i vardagen, inte bara ibland när det passar, blir det inte bara en inkluderande arbetsplats – utan även en mer effektiv och harmonisk organisation. Det gynnar alla när ni anställer människor med autism och utformar en arbetsplats utefter den/de mes särskilda behov.
Vad för kompetens HR måste ha och ge till cheferna för att detta skall vara möjligt
Kompetensen och stödet från HR spelar en mycket avgörande roll i att stötta chefen så att en inkluderande och anpassad arbetsmiljö blir en daglig verklighet. Här är några nyckelområden där HR måste bidra med den kompetens som behövs:
- Utbildning och medvetenhet – HR måste organisera återkommande utbildningar om neurodiversitet och autism, så att chefer och kollegor får rätt kunskap och förståelse.
- Policyutveckling – Att skapa tydliga riktlinjer kring inkludering, anpassningar och stöd hjälper chefen att ha en strukturerad approach.
- Rekrytering och onboarding – HR behöver aktivt arbeta för att rekryteringsprocessen blir mer tillgänglig, med anpassade intervjuer och introduktioner som passar olika sätt att fungera.
- Anpassningsstöd – HR måste kunna hjälpa till att identifiera, implementera och följa upp arbetsmiljöanpassningar, som flexibla arbetstider, alternativa kommunikationssätt och sensoriska anpassningar av varje arbetsplats.
- Coachning och mentorskap – HR kan facilitera stödstrukturer, som mentorskap och individuella utvecklingsplaner, för att chefen skall kunna ge rätt stöd till medarbetaren.
- Löpande uppföljning – Regelbundna samtal mellan HR, medarbetaren och chefen säkerställer att strategierna fungerar och kan justeras efter medarbetarens faktiska behov.
- Kulturellt arbete – HR måste bidra till att skapa en inkluderande kultur genom att främja öppenhet, dialog och acceptans inom organisationen.
När denna kompetens finns inom HR, så blir HR en mycket viktig nyckelpartner för att chefer ska kunna göra det som står i policyn, i praktiken. Så er verksamhet kan stoltsera med verklig inkludering av människor med autism och därmed ta ett mycket viktigt samhällsansvar.
Lämna ett svar