
Många företag vill idag göra rätt inom arbetsmiljö, men det kan ändå bli fel, då det som benämns som anpassningar blir för generellt. Det blir då anpassningar utifrån ”det normala”, vilket lätt bli ingen anpassning för de som verkligen behöver det. Därav skall vi nu visa upp vad ni behöver ha som en lägsta nivå, för att ni skall slippa idka Diveristy Washing.
För att ni skall kunna säga att ni har en NPF-anpassad arbetsplats så finns det sådant ni måste göra. Sådant som kan tänkas vara generellt för alla de med en diagnos inom NPF (5 olika diagnoser).
Tänk på att det är de utan diagnos som skall anpassa sig, inte de med diagnos.
Vi skall nu ge er två exempel på generella anpassningar för en arbetsplats som kommer kunna gynna personer med någon av de diagnoser som ingår i NPF. Vilka är autism, ADHD, språkstörning, dyslexi & Tourettes.
Flexibel utformning av arbetssituationen
- Gör justeringar av den fysiska arbetsmiljön, såsom ljudnivåer, belysning och temperatur.
- Gör det möjligt för individer att arbeta under sina maximala produktivitetstider och minimera distraktioner. (att ha stämpelklocka funkar alltså uselt)
- Flexibla arbetstider kommer att ge den flexibilitet som behövs för individer med autism som kan uppleva ångest i sociala situationer eller under rusningstid.
- De med dyslexi behöver pauser och justeringar av deadlines. Vilket minskar trycket och förbättrar fokus på uppgifter.
Exempel på vad ni behöver göra:
- Flexibla start-/sluttider: Tillåter anställda att anpassa sina arbetstider inom ett visst intervall.
- Alternativ för distansarbete: Gör det möjligt för anställda att arbeta hemifrån deltid eller heltid.
- Komprimerade arbetsveckor: Arbetar längre timmar färre dagar i veckan.
Tydlig kommunikation och visuella stöd
- Kommer öka förståelsen för auditiv information, vilket kan vara utmanande för individer med språkstörningar, dyslexi och hörselbearbetningssvårigheter.
- Minska potentiell fel i kommunikationen. Kommer minimerar förvirring och missförstånd, särskilt för personer med autism som kan kämpa med sociala signaler och nyanser i språket.
- Skapa en tydlig struktur och visuella påminnelser för att bibehålla uppmärksamhet och organisation.
Exempel på vad ni behöver göra:
- Skriftliga instruktioner: Ger tydliga, koncisa och visuellt tilltalande instruktioner för alla uppgifter.
- Visuella scheman: Skapa visuella tidslinjer eller checklistor för att hjälpa anställda att hålla sig organiserade och spåra framsteg.
- Användning av teknik: Verktyg som projektledningsprogram, kommunikationsplattformar (likt Teams) och skärmläsarprogram.
Viktig anmärkning: Detta är bara några exempel & en bra grund. De mest effektiva anpassningarna kommer utöver dessa att variera beroende på varje individs specifika behov och preferenser. Ni måste fortfarande göra de för individen behövliga anpassningarna.
Lämna ett svar